Vaststelling beleidsregels dakopbouwen 2024
Eindelijk nieuwe en duidelijke regels voor dakopbouwen. Dat is de uitkomst nu de gemeenteraad nieuw beleid voor dakopbouwen heeft vastgesteld. Er zijn al jaren inwoners die hun huis willen vergroten, maar dat tot dusver nog niet mochten. Daarover kwamen er veel klachten binnen bij de gemeenteraad. Namens onze fractie nam Tim deel aan een werkgroep dakopbouwen, samen met raadsleden van CDA, D66 en VVD. We organiseerden een drukbezochte inspraakavond voor inwoners, die daar konden vertellen wat hun wensen zijn, en dat was een voorstel voor een duidelijk beleid. Daardoor zijn de regels begrijpelijker geworden, en staan de regels meer dakopbouwen toe. Natuurlijk is niet alles mogelijk, om zo omwonenden te beschermen. In sommige gevallen moet je rekening houden met de afstand tot de buren, en aan de voorkant van je huis kan niet altijd hetzelfde als aan de achterkant. Maar onder de streep zetten we nu een goede stap door versoepeling en verduidelijking.

Startnotitie Lokale Inclusie Agenda
Sinds 2016 is het VN-verdrag Handicap van kracht in Nederland, met als doel een inclusieve samenleving waarin iedereen volwaardig kan deelnemen. Gemeenten zijn sindsdien verplicht bij nieuw en bestaand beleid rekening te houden met mensen met een beperking. Dit wordt vastgelegd in de Lokale Inclusie Agenda, die de stappen beschrijft naar brede toegankelijkheid en gelijke kansen voor iedereen.
In 2023 heeft Mirjam namens onze fractie een motie ingediend die opriep om een lokale inclusie agenda voor onze gemeente op te gaan stellen. Dat heeft geresulteerd in deze startnotie waarin vastgelegd is hoe wij tot deze agenda willen gaan komen.
De startnotitie is unaniem aangenomen. Hiermee kan het college aan de slag om in samenspraak met de inwoners, medewerkers en maatschappelijke partners te komen tot een uitvoeringsagenda van de Lokale Inclusie Agenda. Deze zal als het goed is in december in de raad worden vastgesteld.

Kaderstellende notitie (Energietransitieplan 2025) Omgevingsprogramma Energie
Er is al een aantal kaderstellende notities voor omgevingsprogramma’s in de raad langsgekomen en dit maal was dat die voor energie. Het was echter een andere dan de voorgaande. Naast de kaderstellende notitie was ook een herziene versie van het energie transitieplan als inhoudelijk kader voor het omgevingsprogramma toegevoegd. Bijzonder was daarnaast dat ook wind als bron van elektriciteit weer bespreekbaar gemaakt gaat worden. Dat was tot op heden taboe in onze gemeente.
Jan-Willem heeft in zijn bijdrage de nadruk gelegd op het belang van haalbare tussendoelen en heldere communicatie naar de inwoners. Zodat zij weten waar zij aan toe zijn en op welk moment hun wijk aan de beurt is om de stap te maken naar groenere toekomst. Dat is van belang omdat inwoners ook zelfstandig keuzes maken over hoe zij hun huis verwarmen. Heldere communicatie vanuit de gemeente over de energietransitie is dan belangrijk om dat mee te kunnen wegen.

Bij de besluitvormende vergadering diende Jan-Willem een motie in die er voor moet zorgen dat duidelijke tussendoelen worden geformuleerd in onze weg naar een gemeente zonder CO2 uitstoot in 2050. Deze motie is door de raad aangenomen.

Andere onderwerpen deze maand waren:

  • Zienswijze op het Actieplan evaluatie Metropoolregio Rotterdam Den Haag
  • Motie vreemd Natuurtoilet Balijbos (Motie werd ingetrokken)

Categories: Fractie

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *