In februari was de doorontwikkeling van het afvalbeleid het belangrijkste onderwerp op de agenda; dat betekende een volle publieke tribune en felle debatten.
Doorontwikkeling afvalbeleid: beleidsadvies GFT en PMD
In het raadsakkoord (2022) is afgesproken dat we toewerken naar een betere afvalscheiding. We willen een betere kwaliteit van de grondstoffen en maximaal 100 kilo restafval per inwoner. Om dat te bereiken kwam het college met een aantal voorstellen om deze doelen te bereiken. Er wordt een pasjessysteem ingevoerd voor de containers voor GFT en PMD en er komt een passende oplossing voor afvalscheiding bij appartementen. Het debat ging vooral over de overstap naar minicontainers (“kliko’s”) voor het GFT-afval in wijken waar nu gebruik gemaakt wordt van ondergrondse containers. Ook over het terugdringen van het aantal ondergrondse containers waren de partijen het niet eens.

Besluit overstap naar minicontainers GFT voorlopig geschrapt
Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van het gescheiden afval tussen de diverse wijken. In wijken met ondergrondse containers zit er veel meer vervuiling bij het GFT en PMD. Het college stelde voor om bij eengezinswoningen over te stappen naar minicontainers voor de GFT en wat betreft PMD landelijke ontwikkelingen af te wachten. De insprekers (allen inwoners van de Delfgauwse wijk Emerald) wilden inzamelen met ondergrondse containers behouden en zeiden dat de gemeente te weinig aan communicatie heeft gedaan. Onze woordvoerder Jan-Willem Maas betoogde dat de communicatie altijd beter kan, maar dat inwoners uit de ondergrondse-container-wijken dezelfde informatie hebben gekregen als de inwoners die gebruik maken van minicontainers. Toch was er een meerderheid voor het schrappen van dit beslispunt.
Om het GFT inzamelen zo makkelijk mogelijk te maken en vervuiling van zakjes te voorkomen diende Progressief een motie in om de overgebleven GFT bakjes beschikbaar te stellen aan inwoners die dat willen. Deze motie is aangenomen.
Betaalbaar: minder ondergrondse containers
Een ander onderwerp van debat in de raad was het aantal ondergrondse containers. In Pijnacker-Nootdorp staan veel meer containers dan er volgens de normen nodig zijn en in de praktijk blijkt ook dat sommige containers nauwelijks gebruikt worden. Het collgevoorstel om deze overcapaciteit langzaam af te bouwen leidde bij veel partijen tot weerstand. “Dat is niet schoon, heel en veilig, maar schoon, heel en duur”, zei Jan-Willem bij de oordeelsvormende vergadering. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde de motie van de VVD waarin wordt gevraagd eerst met een set criteria te komen op basis waarvan het aantal ondergrondse containers wordt teruggedrongen en de beheerskosten te verminderen.
Overige onderwerpen
- Afhandeling aanbevelingen onderzoek Rekenkamer Pijnacker-Nootdorp Wet Open Overheid (WOO) 2023
- Toestemming voor vaststelling gemeenschappelijke regeling (GR) Veiligheidsregio Haaglanden (VRH)
- Uitvoeringsplan 2025-2026 Jeugdzorg Haaglanden
Werkbezoeken
- Jan-Willem, Mirjam en Tim waren bij de aftrap van de campagne “Anders zijn is heel normaal”.
- Tim bezocht met een aantal raadsleden Tennisvereniging Pijnacker over padelbanen.
0 Comments